Bezienswaardigheden

Het Hilletje (bij startpunt 15 km) - Het Hilletje is een populaire plek om even onderweg te drinken en wat te eten. Maar dit is al honderden jaren zo. Honderden jaren geleden was hier al een rustplaats voor reizigers en postkoetsen. Je komt hier langs tijdens de 15 km.


Romaans kerkje (bij startpunt 15 km) - Dit Hervormde kerkje in Romaanse stijl gebouwd stamt al vanaf de 16de eeuw. Het is een typisch Veluws dorpskerkje. Je komt hier langs tijdens de 15 km.

Wat kun je onderweg zien en beleven

Halte Assel (startpunt 10 km en rustpunt 15 km) - Deze halte heeft ook een koninklijk tintje want hier was vroeger een station speciaal gebouwd voor koning Willem III. Zo kon hij makkelijk de trein pakken naar het Aardhuis om te jagen. Je komt hier langs tijdens de 15 km en de 10 km.


Asselsche Heide (10 km , 15 km) - We lopen tijdens de Koninklijke Loop door een bijzonder stukje natuur: de Asselsche heide. Hier leven verschillende dieren zoals edelherten en reeën. Je kunt hier zelfs de zeldzame zeearend en ringslang zien. Je komt hier langs tijdens de 15 km en de 10 km.

Hoog Soeren (startpunt 6 km, rustpunt 10 & 15 km) - Dit is een typisch Veluws dorpje gelegen tussen heide en bos. Er staan hier nog wat mooie oude huizen, zelfs waar in de 19de eeuw een schooltje was. Je komt hier langs tijdens de 15 km, 10 km en de 6 km.


Bos Hoog Soeren (6 km, 10 km & 15 km) - Eigenlijk lopen we nu al door de achtertuin van Paleis het Loo, want de bossen rond Hoog Soeren behoren tot het Kroondomein. Ook hier leven allerlei dieren zoals wilde zwijnen, konijnen, en zelfs de wolf . Je komt hier langs tijdens de 15 km, 10 km en de 6 km.

Berg en Bos (startpunt 2,5 km, rustpunt 6, 10 & 15 km) - Dit is een van de oudste en groenste wijken van Apeldoorn, maar dat mag ook wel als je de buren bent van de koning en koningin. Je komt hier langs met alle routes.


Paleis het Loo (alle routes) - Het paleis stamt van de 17de eeuw toen Willem en Mary hiervan hun zomerpaleis van maakten. In vroegere tijden woonden vorsten in de winter in een paleis in de stad waar ze regeerden, in de zomer verbleven ze in een paleis in natuurlijke omgeving, zoals de bossen rond Apeldoorn. Het paleis is vooral bekend om de mooie tuinen met fonteinen in de stijl van de Franse koningen. Je komt hier langs met alle routes.

De Grote Kerk - Wist je dat eerste steen van de grote Kerk door de vroegere koningin Wilhemina is gelegd? Daarom heeft deze kerk misschien ook wel de bijnaam Koninginnenkerk gekregen.


De kerk is in neo-rennaiscance stijl gebouwd en inmiddels al meer dan 120 jaar oud. Dit mooie gebouw met koninklijk tintje leek ons een perfecte plek om de Koninklijke loop feestelijk af te sluiten.